Oppstartsmidler sikret for ny E16 og jernbane mellom Arna og Stanghelle: Hva betyr dette for deg som grunneier?

18. september 2024

Nyheten om at det nå er sikret oppstartsmidler for fellesprosjektet Arna-Stanghelle, ny E16 og jernbane, har skapt mye oppmerksomhet. Mange grunneiere lurer på hva de bør gjøre når Statens Vegvesen snart vil ta kontakt for å tilby avtaler om kjøp av arealer eller midlertidig tiltredelse. Her gir vi deg svar på hva du bør vurdere.

Oppstartsmidler sikret

På en nylig pressekonferanse bekreftet samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og finansminister Trygve Slagsvold Vedum at det er sikret midler til byggestart i forslaget til statsbudsjettet for 2025. Dette kan føre til at den første anleggskontrakten snart lyses ut, og byggestart for Norges største tunnelprosjekt kan bli allerede i 2025. For grunneiere i området betyr dette at det kan være nært forestående at Statens Vegvesen tar kontakt for å forhandle om avtaler om arealkjøp eller midlertidig tiltredelse.

Hva skjer nå?

Med finansiering på plass kan vi forvente at Statens Vegvesen innen kort tid vil ta kontakt med berørte grunneiere og tilby avtaler om kjøp av arealer eller avtaler om tiltredelse. Dette betyr at grunneiere snart må ta stilling til om de skal akseptere slike avtaler.

Bør du akseptere en avtale nå?

Det er viktig at grunneiere vurderer sine muligheter før de tar en beslutning. Her er noen viktige spørsmål å tenke på:

  • Hvordan blir din eiendom berørt, og hva vil en avtale medføre?
  • Er det mulig å få på plass tilpasninger for eiendommen som kan begrense ulemper?
  • Hvor lenge vil anleggsperioden pågå, og hvor lenge vil de da ha behov for bruk av midlertidige arealer?
  • Hvor lang er anleggsperioden, og hvordan vil tiltaket påvirke eiendommen når prosjekteringen starter?
  • Er den tilbudte erstatningen riktig?

Det kan iblant være lurt å avvente situasjonen litt. Ofte har en mer informasjon om varigheten av anleggsperioden og hvordan tiltaket vil påvirke eiendommen når prosjekteringen starter opp. Men dette må vurderes konkret.

Vår erfaring og bistand

Hos Harris Advokatfirma bistår vi allerede mange grunneiere i området med råd og vurderinger i forbindelse med dette prosjektet. Vi har inngående kunnskap om eiendomsmarkedet og prisnivået i området, og vi kan hjelpe deg med å vurdere om det er fornuftig å inngå en avtale nå eller om det kan lønne seg å vente.

Dekning av advokatkostnader

Som grunneier har du vanligvis krav på å få dekket kostnader til advokatbistand i forbindelse med slike prosesser. Det kan derfor være lurt å ta kontakt med en advokat som kan hjelpe deg med å sikre dine rettigheter og forhandle frem de beste vilkårene for deg.

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Dersom du ønsker en vurdering av din situasjon, kan du ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale. Vi er her for å hjelpe deg med å navigere i denne prosessen og sikre at dine interesser blir ivaretatt.

Lenker til relevante artikler

For mer informasjon og detaljer om ekspropriasjonsprosesser og rettigheter som grunneier, kan du også lese følgende artikler på våre nettsider:

  1. Ekspropriasjonsprosessen: Denne artikkelen gir en detaljert forklaring på hvordan ekspropriasjonsprosessen fungerer, inkludert rettighetene grunneiere har til erstatning og hvordan skjønnsretten fungerer.
  2. Inngrep på din eiendom: Hva er konsekvensene av ekspropriasjon og hvordan det kan påvirke eiendommen. Den går også gjennom mulighetene for å inngå avtaler om forhåndstiltredelse.
  3. Ekspropriasjon – må du låne bort hagen din gratis i mange år?: Denne artikkelen diskuterer utfordringer ved midlertidig tiltredelse og gir praktiske råd om forhandlinger med tiltakshavere.