Oppsummering
Muligheten til å rette feil i tidligere års skattefastsettelse uten tilleggsskatt eller straff kan falle bort. Dersom du kjenner til feil i skattefastsettelsen eller ligningen din, kan det være fornuftig å se på muligheten for endring nå.
Frivillig retting – Hva er det?
Gjennom frivillig retting kan skattepliktige slippe tilleggsskatt og straff for å ha gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger til skattemyndighetene.
Forutsetningen er at du varsler om feil i skattefastsettelsen din, før skattekontoret eller annen myndighet tar opp spørsmålet med deg, og at du gir nok opplysninger til at rett skatt kan fastsettes.
Kort fortalt: Feil i skattefastsettelsen eller ligningen kan i dag rettes uten risiko for straff, uansett hva feilen skyldes.
Selv om du slipper tilleggsskatt, må du betale den økte skatten, med renter.
Hvordan du endrer skatten avhenger av hvor gammelt forholdet er
Er forholdet mindre enn tre år gammelt, kan du endre skattefastsettelsen gjennom såkalt egenendring. Dette kan du enkelt gjøre gjennom skatteetatens nettsider. Frem til april 2025 kan du endre inntektsåret 2021.
Gjelder det et eldre forhold, retter man frivillig ved en henvendelse til skattekontoret.
Det er viktig at en gir tilstrekkelig opplysninger, slik at rett skatt kan fastsettes. Skattekontoret tar deretter stilling til om det er grunn til å endre skattefastsettelsen, og gjennomfører endringen om de finner at slik grunn foreligger.
Skatteetaten endrer normalt bare lenger enn fem år tilbake i tid dersom feil i fastsettelsen skyldes grovere forhold på skattyters hånd.
Ordningen omfatter all skatt og alle typer skattytere. Du kan benytte deg av ordningen om du er næringsdrivende som har betalt for lite mva eller om du er nyinnflyttet og har glemt å opplyse om et bankinnskudd eller en eiendom i utlandet.
Nærmere om Finansdepartementets forslag om egenendring
Finansdepartementets forslag innebærer en vesentlig innstramming.
– Etter forslaget skal det ikke ilegges tilleggsskatt ved egenendring. Dette innebærer blant annet at perioden man kan gi nye opplysninger om uten å få tilleggsskatt går fra ti til tre år.
– Etter forslaget vil man heller ikke slippe tilleggsskatt dersom det er tale om skatteunndragelser som kvalifiserer for skjerpet tilleggsskatt.
Melder man selv fra om feil i tidligere års skattefastsettelse som ligger mer enn tre år tilbake i tid, skal det altså i utgangspunktet ilegges tilleggsskatt.
Når forslaget eventuelt skal tre i kraft er ikke avklart enda. Dette skal det tas stilling til etter utløpet av høringsfristen, den 9. januar 2025.
Finansdepartementet begrunner endringsforslaget med at skattemyndighetene har fått bedre tilgang til opplysninger. Utviklingen de siste årene har gitt langt større åpenhet og økt informasjonsutveksling på skatteområdet.
Vår vurdering av forslaget
Harris har solid erfaring med å bistå klienter som har uavklarte skatteforhold i møte med Skatteetaten. Etter vår erfaring er det som oftest ikke vond vilje som gjør at det er feil i tidligere års skattefastsettelser, men misforståelser.
Selv om slike misforståelser kan gjøre at tilleggsskatt ikke skal fastsettes fordi det er unnskyldelig at det ikke er opplyst om et forhold i skattemeldingen, mener vi at ordningen med frivillig retting bør videreføres.
Vedtas forslaget risikerer man både en økt arbeidsbyrde for forvaltningen fordi den må vurdere om vilkårene for tilleggsskatt er oppfylt, og man risikerer at den som uforvarende har gjort en feil ikke tør opplyse om dette av frykt for sanksjoner.
Vår anbefaling
Med risiko for at skatteamnestiet avvikles, bør du ikke utsette det ytterligere dersom du har inntekt eller formue som ikke er beskattet.
Ved å søke om frivillig retting før forslaget eventuelt blir vedtatt, eliminerer du risikoen for tilleggsskatt og straffeforfølgning.
Vi anbefaler at du søker råd fra en med erfaring med frivillig retting før du tar kontakt med skattekontoret.