Når må man beregne moms av tjenestekjøp fra utenlandsk leverandør?

4. juni 2025

Merverdiavgiftsloven har regler om såkalt snudd avregning av merverdiavgift. Ved snudd avregning er det ikke selgeren som beregner og innbetaler merverdiavgiften til staten, men derimot kunden. Reglene omtales derfor også som reglene om omvendt avgiftsplikt eller reglene for reversed charged VAT.

Når er disse reglene relevante?

Reglene kan være aktuelle når man kjøper tjenester som er fjernleverbare fra leverandører som ikke er registrert i Norge.

Reglene gjelder når de samlede kjøp av fjernleverbare tjenester for en termin (her 3 månedlig termin) overstiger kroner 2 000. Er kjøper registrert i Merverdiavgiftsregisteret, så er det avgiftsplikt uten hensyn til denne beløpsgrensen.

Dersom leverandøren er registrert i Norge, og tjenesten leveres fra den norske enheten til en mottaker i Norge, så gjelder ikke reglene for omvendt avgiftsplikt selv om tjenesten er fjernleverbar. Slik omsetning vil være ordinær innenlandsk omsetning, hvor selgeren på vanlig måte skal oppkreve MVA av sitt salg i Norge.

Hva er fjernleverbare tjenester?

«Målepunktet» for om tjenesten er fjernleverbar, er om tjenesten er slik at den kan utføres hvorfra som helst. Det er den teoretiske muligheten for at tjenesten kan uføres uavhengig av et bestemt fysisk sted som er avgjørende for om den anses fjernleverbar. Typisk er alle tjenester som kan leveres over internett fjernleverbare. Retts- og forvaltningspraksis viser at blant annet disse tjenestene anses som fjernleverbare:

  • Digitale produkter levert over nett
  • Markedsføringstjenester via nett
  • Formidlingstjenester, men ikke eiendomsmeglertjenester
  • Konsulent- rådgivnings-, og regnskaps- og revisjonstjenester
  • Innleie av personell (selv om personellet skal jobbe et bestemt sted)

Tjenesten må være en MVA pliktig tjeneste

Reglene om omvendt avgiftsplikt gjelder bare dersom tjenesten som er importert ville vært avgiftspliktig ved omsetning i Norge.

Dersom den aktuelle tjenesten ikke er belagt med merverdiavgift i Norge, så skal det heller ikke beregnes snudd avregning. Tjenester som ikke er merverdiavgiftsbelagt ved salg i Norge er f.eks. helse-, undervisnings- og finansielle tjenester. Se likevel om endringsforslag knyttet til finansielle tjenester nedenfor.

Hvem må beregne MVA ved snudd avregning?

Loven sier at mottakeren av tjenesten skal beregne og innbetale momsen.

Som avklaring av hvem mottakeren er har skattemyndighetene sagt at partene kan legge avgjørende vekt på hvem som er kunden. Etter skattemyndighetenes instruksjon skal altså den som opptrer som kjøper i avtalen, og som derfor blir fakturert tjenesten, anses som mottakeren.

Det er verdt å merke seg at når mottakeren hører hjemme utenfor Norge, så skal det likevel beregnes og innbetales merverdiavgift dersom tjenesten er til bruk i Norge av næringsdrivende eller offentlig virksomhet som hører hjemme i Norge. Det er da brukeren, og ikke mottakeren, som skal betale merverdiavgiften i Norge.

Dette gjelder ikke dersom mottakeren har betalt MVA/VAT av tjenesten i utlandet.

Plikten til å beregne merverdiavgift ved snudd avregning gjelder i utgangspunktet for alle mottakere/kjøpere, men i realiteten likevel bare næringsdrivende og offentlig virksomhet.

Offentlig virksomhet omfatter statlig, kommunal og fylkeskommunal virksomhet. Det er verdt å registrere at dette også kan omfatte selskap, stiftelser, institusjoner mv. som eies, kontrolleres eller drives av stat eller kommune/fylkeskommune. Næringsdrivende er det i denne sammenheng naturlig å definere på samme måten som ellers innen skatteretten. Merk deg likevel at plikten til å betale merverdiavgift etter snudd avregning ikke er begrenset til næringsdrivende som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret.

Hvordan skal merverdiavgiften beregnes?

Merverdiavgiften skal beregnes av betalingen til den utenlandske leverandøren. I tillegg til betalingen for tjenesten, skal det også beregnes merverdiavgift av avgifter, gebyrer, salær og andre beløp/omkostninger som påløper.

Selv om leverandøren krever betalt i utenlandsk valuta skal moms beregnes i norske kroner ut fra omregningskursen etter tolloven på leveringstidspunktet.

Dersom det ikke rapporteres korrekt merverdiavgift ved snudd avregning så kan det foreligge grunnlag for ileggelse av straffeskatt. Størrelsen på straffeskatten avhenger av den konkrete saken, men sedvanlig ilegges 20% straffeskatt dersom kjøper ikke har rett til fradrag eller kompensasjon.

Merverdiavgift som har oppstått ved innførsel av fjernleverbare tjenester er fradrags- eller kompensasjonsberettiget under lovens alminnelige vilkår for rett til fradrag eller kompensasjon.

Forslag om nye regler

Det er foreslått endrede og nye regler for omsetning av fjernleverbare tjenester over nasjonale grenser. De nye reglene er foreslått å gjelde tidligst fra 2026.

Det er blant annet forslått mer tydelige regler for at det skal beregnes moms i Norge på tjenester som faktisk er til bruk i Norge, selv om kjøperen formelt hører hjemme i utlandet. Formålet er at næringsdrivende ikke skal kunne gå rundt reglene ved å ha den samme juridiske enheten registrert i flere land.

I tillegg til andre endringsforslag, er det også foreslått en helt ny regel for utenlandske virksomheter som driver grensekryssende salg og formidling av finansielle tjenester til mottakere i Norge. Den nye regelen innfører en avgiftsplikt for bestemte ytelser som ellers er unntatt fra MVA plikt, jf. MVA unntaket for forsikringstjenester, banktjenester m.fl.

Ta gjerne kontakt

Ta gjerne kontakt med en av oss dersom du spørsmål knyttet til reglene om MVA ved snudd avregning.